maanantai 28. lokakuuta 2013

Näyttötehtävät - Elävä katu

Kuvan viestinä esittelen aihetta nimeltä erinlaisuus, samanarvoisuus sekä hyväksytyksi tuleminen yhteiskunnassa omana itsenämme. Idea lähti itseasiassa omista kokemuksistani, sekä kuulleista tarinoista. Halusin käsitellä aihetta koska se on minulle tärkeä. Kuvan katsojalla on vapaus muodostaa oma mielipide asiasta ja pohtia kuvan tarkoitusta ja sen sanomaa.

Kuvassa on lavastettu katutilanne, jossa kaksi seksuaalivähemmistön edustajaa seisovat kadulla yhdessa ja pussaavat. Periaatteessa kuva olisi voinut olla valmis jo pelkästään niin, mutta halusin lisätä kuvaan myös toisen tilanteen ja lisää ihmisiä, jotta kuvasta tulisi eloisampi ja vaihdikkaampi. Halusin liittää juurikin tämän tilanteen kuvaan koska se on todenmukainen ja se näyttää pelkistetyn kuvan ongelmasta jota käsittelen. Puin mallit sillä perusteella, että halusin punaisella värillä korostaa sitä, että punaiseen pukeutuneet hahmot kiinnittäisivät katsojan huomion. Halusin myös punaisen värin, koska se on toisaalta varoittava väri, mutta kuvastaa myös rakkautta ja molemmat aiheet ovat tässä kuvassa olennaisia riippuen katsojasta. Toisin taas muilla malleilla on tummat vaatteet.


Alkuperäinen idea oli hiukan erinlainen, mutta sain toteutettua kuvan hyvin. Ongelma oli mm. se että olimme sopineet mallien kanssa tietyn päivän jolloin kuvaamme ja jolloin kaikki kuvassa mukana olleet järjestivät aikaa sitä varten, huonoksi onneksi juuri se päivä oli sateinen. Mutta toisaalta kuva saa enemmän merkitystä kun sää onkin kolea ja kylmä. Tämän kuvauskeikan lisäksi kuvasin kahdesti eri aihetta, jotta voisin poimia hyviä ja huonoja puolia kaikista ja valita niistä paras. Kävin katsomassa kuvauspaikkoja jo viikkoja ennen kuvauspäivää. 

Kuvan sommitelmaa etsin kokeilemalla eri kuvakulmia ja halusin kuvaan myös syvyyttä. Kuva on täynnä, eikä sinne jää paljoa tyhjää tilaa. Ainoa moka oli melkein täysin puhki mennyt taivas, johon en kuvaustilanteessa tajunnut kiinnittää huomiota. En lähtenyt rajaamaan kuvaa ollenkaan, koska en uskonut rajauksen korostavan kuvan tarkoitusta millään tavalla ja se näyttää sellaisenaan hyvältä.


Aiheena oli suunnitella ja toteuttaa katukarnevaalijuliste joka herättää huomion ja luo positiivisen mielikuvan tapahtumasta.

Julisteeni herättää positiivisen mielikuvan koska siinä on käytetty runsaasti ja monipuolisesti kirkkaita ja puhtaita värejä. Julisteen yläpuoli herättää paremmin aikuisen huomion kun taas alapuolen kirjavat ja iloiset hahmot saavat lapset kiinnostuneeksi. 

Aloitin työn suunnittelun ja luonnostelun hyvissäajoin ja kaikki näytti hyvältä. Kun aloin värittämään kuvaa, alkoi työskentely tökkimään. Tein kuvan kuitenkin loppuun, vaikka se tuntui pakkopullalta. Työ oli siinämielessä vaikea, koska aihe ei ollut tuttu ja jouduin poistumaan mukavuusalueeltani, mutta hienointa tässä oli se että sain tehtyä sen loppuun ja opin uusia asioita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti